Zatrucie pokarmowe

Zapalenie żołądkowo-jelitowe to jedna nazwa różnego typu chorób powodowanych najczęściej przez skażony posiłek. Przyczyny zatrucia mogą być różne. Mogą to być bakterie, pierwotniaki lub toksyny, jeśli przyczyną zatrucia są na przykład grzyby. Możliwe jest także zatrucie alkoholem lub środkami chemicznymi lub farmakologicznymi.

Bardzo często powodem dolegliwości żołądkowo-jelitowych są bakterie salmonelli lub gronkowca. Za najbardziej niebezpieczne uważa się zatrucie jadem kiełbasianym, na szczęście w dzisiejszych czasach nie występuje ono zbyt często. Objawami zatrucia jadem kiełbasianym jest złe samopoczucie i zaburzenia widzenia. Jeśli więc zauważymy takie objawy u siebie, nie należy zwlekać z wezwaniem lekarza, gdyż później może nastąpić paraliż i śmierć. Jeśli przyczyną zatrucia jest substancja chemiczna, konieczne bywa wywołanie wymiotów, ale tylko wtedy, gdy są to leki lub alkohol. Nie wolno wywoływać wymiotów w przypadku zatrucia benzyną lub kwasami. Obecnie odradza się wywoływanie wymiotów przez użycie drażniących środków, takich jak sól.

Przy zatruciu wywołanym posiłkiem można sobie pomóc pijąc herbatę z rumianku. Dobrze jest spożywać dużo płynów. W przypadku lżejszych objawów nie jest dobrze stosować środków przeciw biegunce i wymiotom, gdyż w ten sposób organizm pozbywa się trucizny. Jeśli objawy są uciążliwe i samolecznie nie pomaga, należy udać się po poradę do lekarza. Obecnie rzadko w leczeniu zatruć stosuje się antybiotyki, jednak ich podanie czasami jest konieczne. Przy zatruciu jadem kiełbasianym konieczny jest pobyt w szpitalu.

Zapobiegać zatruciom można przez zachowanie higieny i ostrożność przy spożywaniu posiłków. Nie powinno się spożywać pożywienia, które jest nieświeże. Większość produktów, takich jak mleko, jajka i mięso powinna być trzymana w lodówce w taki sposób, by bakterie nie mogły przenieść się z jednego produktu na drugi. Pamiętać o środkach ostrożności trzeba zwłaszcza latem, gdy jest ciepło i drobnoustroje namnażają się szybciej.

Comments are closed.

  • Rdzeniak

    Rdzeniak występuje prawie wyłącznie u dzieci i stanowi ok. 4% nowotworów. Rozrasta się w tylnej jamie czaszkowej, prawie wyłącznie w półkulach i robaku móżdżku. Nowotwór nacieka często oponę pajęczą oraz otoczenie komory czwartej mózgu. Kontakt z przestrzenią płynową sprzyja rozprzestrzenianiu się nowotworu w ośrodkowym układzie nerwowym drogą płynu mózgowo-rdzeniowego. Makroskopowo guz jest szarawy, galaretowaty, jedynie …Read More »
  • Kosmetyki do cery naczynkowej

    Różne kremy do cery naczynkowej są powszechnie dostępne w drogeriach i innych sklepach z kosmetykami. Mogą być one także kupowane w aptekach i sklepach internetowych. Niezależnie od miejsca swojej sprzedaży cieszą się one ogromną popularnością. Dzieje się tak dlatego, że wiele kobiet musi sobie radzić z cerą naczynkową, a do jej pielęgnacji poszukuje najlepszych środków.Read More »
  • Nietolerancja laktozy

    Powodem nietolerancji laktozy jest niewytwarzanie enzymu – laktazy, który jest odpowiedzialny za rozkład tego cukru. W rezultacie laktoza w niezmienionym stanie zostaje wydalona z organizmu, jednak jelita źle reagują na nierozłożony cukier i przez to mogą pojawić się różne dolegliwości, na przykład biegunka. Dosyć łatwo jest określić, czy to laktoza jest przyczyną dolegliwości jelitowych. Lekarz …Read More »
  • Zapalenie spojówek

    Jest to jedna z najczęściej występujących chorób oczu. Objawia się ona przede wszystkim zaczerwienieniem oczu, ponadto są one podrażnione, przez co chory może cały czas mieć wrażenie, że ma w nich piasek. Pojawia się także cieknąca wydzielina. Oczy dodatkowo mogą swędzieć, a chory odczuwać nadwrażliwość na światło. Wywoływać tę dolegliwość mogą wirusy lub bakterie, dlatego …Read More »
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728